Јавни позив у машинском, дрвном и металном сектору ЕУР

септембар 1, 2021

(Фото : Добровизцки/схуттерстоцк.цом)

 

 

У оквиру заједничког пројекта Европске уније и Владе Савезне Републике Њемачке – EU4BusinessRecovery за помоћ предузетницима у борби против посљедица изазваних пандемијом, ГИЗ је објавио 30.08.2021. године јавни Позив за пријаву пројеката у области металног и дрвопрерађивачког сектора.

У оквиру позива 3 мил ЕУР гранта ће бити доступно за мјере опоравка микро, малих и средњих предузећа у металном, машинском и дрвном сектору у Босни и Херцеговини.

Висина могућих одобрених средстава по пројекту је до 48.000 ЕУР, а грантови ће се моћи користити на активности попут примјене индустријских стандарда, примјене врхунских енергетски ефикасних машина, стратегије двоструког или више извора у куповини, развоја стратегије уласка на тржиште, иновације дигиталног маркетинга итд.

 

– Прерађивачка индустрија тешко је погођена пандемијом ЦОВИД-19. Ланци снадбијевања су поремећени, предузећа раде смањеним капацитетом и велики број радних мјеста је у опасности. С друге стране, купци на кључним тржиштима почели су реорганизирати своје пословне моделе и тражити добављаче ближе својим локацијама, што представља велики потенцијал. Из тог разлога, Европска унија и влада Савезне Републике Њемачке помоћи ће малим и средњим предузећима у металопрерађивачкој и дрвопрерађивачкој индустрији да обнове ланце снабдијевања, повећају приступ главним тржиштима и развију одрживе пословне моделе.

 

Пријаве је могуће поднијети онлајн, путем апликацијског портала доступног на линку.

 

Пројекат EU4BusinessRecovery подржава микро, мала и средња предузећа у Босни и Херцеговини да наставе са пословањем и очувањем радних мјеста, а посебно ће подржати предузетнице, младе и друге рањиве групе у оснивању властитих бизниса и у превладавању негативног учинка пандемије Цовид-19 стварањем отпорнијег пословног окружења.

 

Укупна вриједност пројекта износи 13,7 мил ЕУР, а заједнички га финансирају ЕУ (13 мил ЕУР) и Влада Савезне Републике Њемачке (700.000 ЕУР). EU4BusinessRecovery заједно проводе ГИЗ, ИЛО и УНДП, од 2021. године до 2023. године.