Пријавите се на европски програм размjене за младе предузетнике – ЕРАСМУС

јануар 13, 2023

Уколико сте управо започели посао или то намјеравате учинити ускоро, постоји могућност да учествујете у Ерасмус програму прекограничне размјене младих предузетника, који се реализује у сарадњи са Европском мрежом предузетништва.

 

Ерасмус за младе предузетнике је програм прекограничне размјене који даје новим или потенцијалним предузетницима прилику да уче од искусних предузетника који управљају предузећима у другим земљама учесницама у програму. Идеја је да нови предузетници размjењују знања и пословне идеје са искусним предузетницима, са којима бораве и сарађују у трајању од 1 до 6 мјесеци.

 

Предности


Као нови предузетник, имаћете користи од обуке радећи у малом или средњем предузећу у другој земљи учесници програма. Ово ће олакшати успjешан почетак вашег пословања или ојачати ваше ново предузеће. Такође можете имати користи од приступа новим тржиштима, међународне сарадње и потенцијалних могућности за сарадњу са пословним партнерима у иностранству.
Као предузетник домаћин, можете имати користи од свjежих идеја мотивисаних младих предузетника. Већина предузетника домаћина је позитивно оцијенила досадашњу сарадњу, па су након тога одлучили да угосте друге младе предузетнике.
Дугорочно гледано, имаћете користи од широких могућности умрежавања и, евентуално, одлучити да наставите своју сарадњу као дугорочни пословни партнери (нпр. заједничка улагања, подуговарачке активности, односи између извођача и добављача, итд.).

 

Пријава и учешће у програму су бесплатни.

 

У програму је могуће учествовати на два начина:

– као млади предузетник: уколико особа има предузеће млађе од 3 године или се ради о незапосленом лицу;

– као предузетник домаћин: уколико предузетник има компанију дуже од 3 године.
Узимајући у обзир велики број незапослених лица међу младима, циљ пројекта је да стимулише што већи број младих људи, нових предузетника да предузму одлучујући корак и оснују ново предузеће.

 

Учешћем у “Еразмусу за младе предузетнике” они добијају јединствену прилику да уче од искусних колега тако да њихове пословне идеје могу да постану стварност. Овај програм помаже новим фирмама и доприноси интернационализацији малих компанија, што је кључ за развој и запошљавање младих људи.

 

Програм покрива трошкове боравка нових предузетника у трајању од једног до шест мјесеци, док предузетници домаћини према новим предузетницима, у финансијском смислу, немају обавезе.

 

Бројне размјене су довеле до дугорочне сарадње међу предузетницима као и до интернационализације њиховог пословања. Такође, овај програм не доприноси у великој мјери само отварању нових субјеката, већ их чини издржљивијим, конкурентнијим и одрживијим.

 

Више информација о самом програму и начину пријаве можете пронаћи ОВДЈЕ или на видео прилогу испод:

Европска мрежа предузетништва Републике Српске стоји на располагању заинтересованим пословним субјектима за сва додатна питања путем имејла: een@rars-msp.org

 

Извор: (eunors.org)