Буџет за подстицај увећан за 90.000 КМ

мај 31, 2021

Агенција за развој малих и средњих предузећа Града Бијељина, која је основана 2006. године, има за циљ да афирмише предузетништво, односно приватни сектор у Семберији.

 

Према ријечима директора Агенције Марка Влачића, основни задатак Агенције је стварање услова за развој малих и средњих предузећа на територији Града Бијељина, пружањем директне подршке привредницима и пружањем квалитетних пословних услуга.

 

– Агенција ће, као у претходном периоду наставити са активностима подршке сектору малих и средњих предузећа и предузетништву, пружајући финансијску и стручну помоћ привредницима. Са задовољством морам истаћи да су за текућу годину, буџетом Града Бијељина предвиђена средства у износу од 220.000 КМ, што је за 90.000КМ већи износ у односу на претходну годину“, рекао је Влачић и нагласио да се Агенција прилагодила ситуацији, насталој узроком пандемије ковид -19.

 

– Оно што смо учинили, а што смо сматрали да неопходним, измијенили смо Правилник о додјели подстицаја, тако да смо у подстицаје укључили и угоститељске објекте и привреднике које се баве трговином појаснио је Влачић и додао да ће се финансијска подршка одвијати у четири јавна позива у континуитету током ове године.

 

– На првом мјесту је подстицај развоја постојећих малих и средњих предузећа, а планирана средства износе 50.000 КМ И позив важи за период од априла до септембра. На другом мјесту је подстицај пројектима самозапошљавања младих и запошљавања младих (до 35 година), а планирана средства износе 90.000 КМ. Позив се односи на период од маја до септембра. Трећи позив се односи на подстицај развоја предузетника у износу од 40.000 КМ и трајаће од јуна до новембра. Подстицај развоја новонасталих (старт ап) привредника је планиран за четврти позив, а планирана средства су у износу од 40.000 КМ и у термину од септембра до новембра, појаснио је Влачић.

 

Он је нагласио да ће планирана финансијска средства за сва четири јавна позива бити расподјељена у зависности од броја заинтересованих корисника.

 

Битно је рећи да ће се, евентуално неутрошена финансијска средства из једног јавног позива, моћи утрошити на други јавни позив“, рекао је Влачић.

 

Говорећи о нефинансијској, односно стручној помоћи, Влачић је појаснио да ће се одвијати у виду обуке предузетника кро организовање семинара и курсева.

 

– Агенција ће бити досљедна у раду и транспарентна у свом раду, а за више информација за наше грађане, доступна је онлајн страница агенцијамсп.цом. Наш циљ је да афирмацијом предузетништва, доприносимо отварању нових радних мјеста и креирању што бољег и квалитетнијег привредног амбијента“, поручио је Марко Влачић.