Подршка за микро, мала и средња предузећа у металној и дрвној индустирији

децембар 24, 2021

У оквиру заједничког пројекта Европске уније и Владе Савезне Републике Њемачке – EU4BusinessRecovery – За помоћ предузетицима у борби против последица изазваних COVID-19 пандемијом (ГИЗ) објавио јавни позив за пријаву интереса у области металског, машинског и дрвног сектора.
У оквиру Позива, компаније ће бити подржане у изради планова за континуитет пословања. Након израде планова, бесповратна средства у укупном износу од 2.25 милиона евра ће бити понуђена одабраним корисницима за имплементацију мјера идентификованих у плановима за континуитет пословања.

 

Висина могућих одобрених средстава по индивидуалној компанији је до 48.000 евра, а бесповратна средства ће се моћи користити на активности попут примјене индустријских стандарда, примјене врхунских енергетски ефикасних машина, стратегије двоструког или више извора у куповини, развоја стратегије уласка на тржиште, иновације дигиталног маркетинга итд.
Прерађивачка индустрија тешко је погођена пандемијом COVID-19. Ланци снадбијевања су поремећени, предузећа раде смањеним капацитетом и велики број радних мјеста је у опасности. С друге стране, купци на кључним тржиштима почели су реорганизирати своје пословне моделе и тражити добављаче ближе својим локацијама, што представља велики потенцијал.

 

Из тог разлога, Европска Унија и влада Савезне Републике Њемачке помоћи ће малим и средњим предузећима у металопрерађивачкој и дрвопрерађивачкој индустрији да обнове ланце снабдијевања, повећају приступ главним тржиштима и развију одрживе пословне моделе.
Пријаве је могуће поднијети онлине, путем апликацијског портала доступног на линку: https://eu4business.core-enigma.com/.

 

Рок за подношење пријава и достављања пратеће документације је 31. јануар 2022. године до 16:00 сати.

 

За више информација, молимо контактирајте: eu4business@giz.de

 

Пројекат EU4BusinessRecovery подржава микро, мала и средња предузећа у Босни и Херцеговини да наставе са пословањем и очувањем радних мјеста, а посебно ће подржати предузетнице, младе и друге рањиве групе у оснивању властитих бизниса и у превладавању негативног учинка пандемије COVID-19 стварањем отпорнијег пословног окружења. Укупна вриједност пројекта износи 13,7 милиона евра, а заједнички га финансирају Европска унија (13 милиона евра) и Влада Савезне Републике Њемачке (0,7 милион евра). EU4BusinessRecovery заједно проводе ГИЗ, ИЛО и УНДП, од 2021. године до 2023. години.

 

Извор eu4business.core-enigma.com