Презентација студије „Потенцијал западног Балкана за привлачење страних инвестиција у постковид периоду“

децембар 14, 2021

Директор Развојне агенције Града Бијељина Марко Влачић присуствовао је презентацији „Потенцијал западног Балкана за привлачење страних инвестиција у постковид периоду“.
Босна и Херцеговина и регион имају историјску шансу да, због поремећаја глобалних ланаца снабдијевања, заузму мјесто претходних добављача, поручено је, између осталог, јуче на презентацији студије „Потенцијал западног Балкана за привлачење страних инвестиција у постковид периоду“.

 

Ахмет Егрлић, предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ, навео је да БиХ и регион могу заузети значајнију позицију у генералном ланцу снабдијевања, који се помјерају са истока према Европи, те да су предности БиХ близина, традиција, знање и вјештине које имају њени стручни кадрови.
Егрлић истиче да је студија показала све предности и недостатке БиХ и региона, односно потребе привредника.
„Позиција БиХ у овој студији није толико лоша, али има пуно простора за унапређење пословног амбијента, попут развоја инфраструктуре, потребе за политичком стабилношћу, изградње проходнијег административног система“, казао је Егрлић.

 

Додао је да привреда у БиХ ради Сизифов посао, односно бори се, заузима своје мјесто на свјетском и тржишту ЕУ, али, нажалост, политичке поруке које се могу чути у земљи и несигурност која влада у региону отежавају посао економији БиХ.
„У том смислу бојим се да нећемо искористити шансу која нам се пружила, а овакве прилике се ријетко пружају“, истакао је Егрлић.

 

Милица Марковић, директорица Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА), рекла је да су инвеститори и даље заинтересовани за улагање у БиХ, као и да многи страни инвеститори размишљају о премјештању производних погона у земље западног Балкана, гдје БиХ може имати и те какву шансу, у смислу да ће они извршити реалокацију производних погона због смањења трошкова .
„Наша шанса је велика, тако да у току наредне године морамо се потрудити и порадити на томе да све оне који се сада предомишљају о реалокацији привучемо да пређу у БиХ“, истакла је Марковићева.

 

Додала је да се страни инвеститори који већ раде у БиХ у 80 одсто случајева одлучују на реинвестирање, те поновила да су у првом полугодишту стране инвестиције износиле око 730 милиона КМ, као и да је у већини случајева ријеч о реинвестицијама.
„Боље је када долази нов и свјеж капитал у БиХ, али и овај податак говори да су инвеститори задовољни условима и да желе да наставе са својим активностима“, рекла Марковићева.

 

Истакла је да БиХ страним инвеститорима може да понуди и неке друге погодности, као што су најнижи порез на доходак у региону, фиксна стопа ПДВ-а и присуство бројних страних банака.
Студију су заједно урадили представници свих шест комора региона са Бечким економским институтом, уз подршку Владе Њемачке, а у њој су учествовали и анкетирани привредници из иностранства, домаћи привредници и институције, са циљем сагледавања из свих углова стања у БиХ и земљама западног Балкана.

 

Извор (СТК БиХ)