ЕУ обезбедили 9 милиона евра за МСП-а у Босни и Херцеговини

новембар 10, 2022

Европска банка за обнову и развој (EBRD) и ЕУ обезбедили 9 милиона евра за МСП-а у Босни и Херцеговини

 

Европска банка за обнову и развој (EBRD) одобрила је кредит од 9 милиона евра Рајфајзен банци у Босни и Херцеговини, уз додатну помоћ Европске уније (EU), за кредитирање локалних малих и средњих предузећа.

 

Мала и средња предузећа моћи ће да конкуришу за средства за улагање у нову опрему и модернизацију, што ће им помоћи да повећају своју продуктивност, смање оперативне трошкове и унапреде усклађеност са стандардима ЕУ. Ова улагања могу да се односе на широк спектар опреме и софтверских решења, укључујући области дигиталне трансформације и енергетске ефикасности.

 

Циљ је подржати мала и средња предузећа да се издигну из оквира уобичајног пословања и улажу у повећање конкурентности на локалним и тржиштима ЕУ.

 

Поред кредита, мала и средња предузећа добиће подстицајна средства у виду бесповратних средстава у износу до 15 одсто укупног износа кредита. Те бесповратне помоћи финансира ЕУ.

 

Кредитна линија одобрена је у оквиру програма „Иди дигитално у БиХ“ који финансирају Европска банка за обнову и развој (EBRD) и ЕУ, а који је део програма „EU4SMES“. је Европска банка за обнову и развој (EBRD) обезбедила 40 милиона евра кредита, док је ЕУ обезбедила 9 милиона евра бесповратних средстава за подстицаје, саветодавне услуге и техничку помоћ. Програм је пропраћен активностима немачког „Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit“ (GIZ), који ће радити са владом и другим учесницима на помоћи у изградњи екосистема за дигитализацију, аутоматизацију и иновације у Босни и Херцеговини, укључујући дигиталне иновационе центре, у складу са најбољим праксама ЕУ.

 

Програм директно доприноси Дигиталној агенди Европске комисије за Западни Балкан, чији је циљ подржати транзицију приватног сектора и помоћи предузећима да у потпуности осигурају предности дигиталне трансформације економије.

 

Извор: (агенцијамсп)